AUBURN ADDITION | Addition, Whole House Remodel, Energy Retrofit

Built in the late 1970s, the Auburn house is reminiscent of the California Modern homes built in the mid-century by Joseph Eichler. Located in an established neighborhood of mixed residential typologies, the house greets the neighborhood on the north street side and opens to a southern back yard perched above the North Fork of the American River canyon. The owners, who both work from home, asked us to develop a master plan for the property that included additional space for private offices, a guest bedroom, a workshop, and a future pool. Also desired was an extensive remodel of the existing house that update the home and improve energy efficiency.


The two-story addition to the home is tucked into a narrow buildable slice of the parcel on the eastern end of the home. It optimizes the existing infrastructure and only hints at a bold modern form, from the street side. However, on the private south side, the addition opens dramatically to the inspiring southern canyon view from the second-floor office spaces. A second entrance is provided into the “creative” wing of the building – to allow work to occur with some separation from the activity of family life. The remodel of the existing home evokes the California Modernist moments of the building by creating smoother transitions between the interior and exterior spaces and updating the kitchen to create better functionality all while using sustainable materials that are expressed in an honest manner.

The energy upgrades on this home focus on improving the envelope through meticulous air sealing, replacing all the existing insulation, replacing all the windows, and upgrading all the mechanical equipment. An oversized and outdated furnace will be replaced with a high performing unit installed within a conditioned attic. Heating and cooling in the new addition will be provided by a ductless mini split. The roof will be wired for future photovoltaic panels. 

 
Design depends largely on constraints.
— Charles and Ray Eames

TYPE: Addition, Whole House Remodel, Energy Upgrades

SIZE: 2542 SF (including 674 SF Addition)

LOCATION: Auburn, California

DATE: Construction begins in 2018

DESIGNER: Atmosphere Design Build

CONTRACTOR: Atmosphere Design Build

STRUCTURAL ENGINEER: Mark Jokerst, SE

MECHANICAL: Balance Point Home Performance